Miše Stupara 4, Banja Luka     065 657 444

Dušana Tanasić: Komplementarna medicina između zdravlja i bolesti

By BL marketing

Dva polariteta kroz ljudski život jesu zdravlje i bolest. Kao dio svakodnevice, kao „crno i bijelo“, “ljubav i mržnja“, ne bi osvjestili jedno da nemamo ono drugo.

Kakva su načela življenja današnjeg doba? Da li je društvo i okolina pravedno? Da li smo zadovoljni sa svim segmentima ličnog životnog puta? Da li smo za ili protiv? Da li smo dobri ili loši sa i prema drugima? Mnogo sličnih pitanja i odgovora na iste ispunjavaju novinske članke, članke drušvenih mreža tražeći savjet življenja, ispravan stav, obrazac čiste savjesti. Ne želimo shvatiti istinsku svrhu postojanja svog „JA“ .

Od davnih vremena do danas čovjek je tražio rješenje da prevaziđe bolest. Ljudska vrsta je dio Univerzuma zajedno sa biljnim i životinjskim carstvom, mineralima, prirodnim pojavama, tijelima i silama čineći dio energetskog polja planete Zemlje svojom pojedinačnom odnosno zajedničkom „vibracijom“.

Prvu pomoć smo dobili od biljaka, te su se tako razvijali pristupi počevši od tradicionalne kineske medicine koja je osnov filozofije holističkog pristupa do zvanične alopatske medicine. Svjetska zdravstvena organizacija u posljednjih par godina uvodi pojam komplementarna medicina, to su sve holističke, prirodne metode liječenja (fitoterapija, ayurveda, homeopatija, aromaterapija i dr.). Kada bismo preveli riječ „komplementarna“ dobijemo riječ „odgovarajuća“.

“Odgovarajuće“ ne može biti isto za sve zato se vraćamo pojmu holistički, individualni pristup kroz duhovno-emotivno-fizičke elemente čovjeka.

Naučnici govore o PNEI (psiho-neuro-endokrino-imunološkoj) osovini dokazujući da je uzrok neravnoteže u mislima koje utiču na fizičko tijelo, koje vraća informaciju mozgu i tako zatvramo krug disbalansa koji vodi u bolest. Da ne bi došlo do bolesti priroda se potrudila da održavamo balans upotrebom zdrave hrane, čistih vode i vazduha, kroz umjerenost u fizičkoj aktivnosti i odmoru u skladu sa našom izvornom konstitucijom i energijom. Ostvarićemo navedno kroz dva bioritma: spavanja i hranjenja.

Naučnici Jeffrey C. Hall, Michael Rosbash and Michael W. Young su dobili Nobelovu nagradu za medicinu 2017. godine otkrivši važnost biloškog sata u pogledu ritma dan-noć , prilagođavanju krvnog pritska i temperature, te potreba za hranom i snom.

Organizacija ljudskog organizma je jednako važna individulanom pristupu, jer “brigade…brigade” ćelija su dio cjeline kojoj daju energiju svojim ćelijskim disanjem stvaranjem ATP bez kog nemate sposobnost uraditi nijednu kognitivnu i/ili fizičku radnju tj. pokret. Potrebne aktivne supstance su agensi ćelijskog nivoa djelovanja kako bi se ugradile u procese i mehanizme održavanja homeostaze organizma kao anatomsko-fiziološke cjeline (ćelija-tkivo-organ-organski sistem-organizam).
Na osnovu gore navedenog nešto više o komplementarnim metodama koje se praktikuju u savjetovalištu “Dussana ph Vivlia”

Homeopatija
Bachove kapi
Schuesslerove (tkivne) soli
Fitoterapija (čajne mješavine LAGO)

Holističkim pristupom pojedincu kroz njegov um, duh, emociju i fizičko tijelo shvatim uzroke blokada energije „njegovog polja“. Uzroci potiču iz okolnosti u kojima je osoba odrastala kroz porodicu i društveno djelovanje: školovanje, poslovne angažmane i interesovanja. Razgovor donese mnoštvo likova, projektovanih odnosa, postavljenih događaja i/ili doživljaja po vlastitom scenariju. Rijetko dođe odgovor u prvom licu sa proživljenim osjećanjima i pratećim emocijama. Osjećaj krivice, strahovi, odbojnost prema sebi, nevjerica, beznađe prožete su nesigurnošću. Nesigurnost uvodi u osjećaj žrtve koji postane zona komfora koju ne žele promjeniti kakva god da je?!

Ne dozvolite da vas muči „prašina“ emocija iz prošlosti. Sagledajte sebe kroz svrhu ličnih postojanja i vrijednosti. Ne gradite vjeru u sebe kroz posjedovanja nekog i/ili nečeg. Osjetite sebe prema sebi, a ne reputacijom.

Samoliječenje je imperativ današnjice samo treba izabrati pravi metod. Jedan od izbora su Bachove kapi koje tretiraju 38 različitih emocija i stanja u životu svakog od nas. “Lični mix“ je kombinacija 7 različitih cvjetnih esencija koje će Vašu psiho-emotivnu osovinu vratiti u balans i biti alat za samoliječenje. Upotrebom kapi jasno ćete osvjestiti i izgovoriti. Izgovorenim ste na više od pola puta uspjeha!

Imajte vjeru, nadu i ljubav u sebi – savjetuje mr. ph. Dušana Tanasić.

Savremenu, potpunu i srodnu podršku životnoj vitalnoj sili svakog čovjeka od rođenja pa nadalje možete dobiti u “Dussana ph Vivlia” – savjetovanje za podršku i promjenu u životnim obrascima, navikama i reakcijama u Banjaluci.

 

Podijeli objavu: